Ce este Onsior?
- Onsior contine robenacoxib, care apartine unei clase de medicamente care reduc febra, durerea si inflamatia. Este disponibil sub forma de comprimate, in cinci concentratii diferite (6 mg pentru pisici si 5 mg, 10 mg, 20 mg si 40 mg pentru caini).
Pentru ce se utilizeaza Onsior?
- La pisici, comprimatele de Onsior sunt utilizate in tratamentul durerii si inflamatiei acute asociate tulburarilor musculo-scheletice (probleme ale muschilor si oaselor).
- La caini, comprimatele de Onsior sunt utilizate in tratamentul durerii si inflamatiei asociate cu osteoartrita cronica (o boala de lunga durata care determina durere la nivelul articulatiilor).
- Comprimatele sunt administrate o data pe zi, la aceeasi ora, in doza de 1 mg per kilogram corp, cu un interval al dozei cuprins intre 1-2 mg / kg.
- Tratamentul in cazul pisicilor este limitat la sase zile. Cainii trebuie tratati cat timp este nevoie.
Cum actioneaza Onsior?
Substanta activa din Onsior, robenacoxib, apartine unei clase de medicamente denumita antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceasta actioneaza prin blocarea unei enzime denumite ciclo-oxigenaza 2 (COX-2). Aceasta enzima este implicata in sinteza unor substante numite prostaglandine, care sunt implicate in durere si inflamatie. Prin blocarea sintezei de prostaglandine, robenacoxib reduce durerea si inflamatia cauzate de tulburarile musculoscheletice, interventiile chirurgicale sau osteoartrita.
Cum a fost studiat Onsior?
Onsior a fost studiat pe animale de laborator, precum si prin „studii clinice" cu pisici si caini tratati in cabinetele si clinicile veterinare din Europa. In studiile clinice, Onsior a fost comparat cu alte medicamente veterinare care contin AINS (ketoprofen, meloxicam sau carprofen). Studiile au implicat pisici si caini de varste, sexe si rase diferite.
Comprimatele au fost studiate pe parcursul a cinci sau sase zile la pisicile cu tulburari acute musculo-scheletice si pentru o perioada de pana la un an la cainii cu osteoartrita.
Comprimatele au fost administrate animalelor o data sau de doua ori pe zi. Eficacitatea a fost determinata pe baza examinarilor efectuate de un medic veterinar si a evaluarilor facute de stapanul animalului.
Ce beneficii a prezentat Onsior in timpul studiilor?
Comprimatele de Onsior administrate o data pe zi au redus durerea si au imbunatatit mobilitatea atat la pisici, cat si la caini. Onsior a fost la fel de eficace ca si comparatorul AINS.
Care sunt riscurile asociate cu Onsior?
Efectele secundare ale Onsior sunt similare celor observate la alte AINS. Cele mai frecvente efecte secundare ale administrarii comprimatelor si solutiei injectabile sunt efecte usoare si tranzitorii la nivelul stomacului si intestinului, manifestate sub forma de voma, fecale moi si diaree. La 1% pana la 10% din caini, a existat o crestere a nivelurilor de enzime hepatice in urma tratamentului cu comprimate pe termen lung. Solutia injectabila poate cauza si durere la locul de injectare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Onsior, a se consulta prospectul.
Comprimatele de Onsior nu trebuie administrate la cainii sau pisicile cu afectiuni existente ale stomacului si intestinului, precum ulcere gastrice sau sangerare sau la cainii cu afectiuni hepatice. Nu trebuie administrate animalelor gestante, care alapteaza pui de caine sau pisica sau sunt folositi pentru imperechere sau care sunt hipersensibile (alergice) la robenacoxib sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.
Trebuie administrate cu atentie la pisicile si cainii cunoscuti ca avand probleme cardiace sau renale si la pisicile cu probleme hepatice.
Onsior nu trebuie administrat impreuna cu alte AINS sau glucocorticoizi.
Care sunt masurile de precautie pentru persoana care administreaza medicamentul sau care intra in contact cu animalul?
- Spalati-va pe maini dupa administrarea medicamentului unui caine sau unei pisici.
- In caz de ingestie accidentala de comprimate, in mod special la copiii mici, solicitati imediat ajutor medical si aratati medicului prospectul sau eticheta.
- In cazul femeilor gravide, in mod special cele in stadiu avansat de sarcina, ingestia accidentala de Onsior poate fi periculoasa pentru copilul nenascut.
De ce a fost aprobat Onsior?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz veterinar (CVMP) a concluzionat ca beneficiile Onsior au depasit riscurile in tratamentul cainilor si pisicilor conform indicatiilor aprobate si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Onsior.